1914.-1918.

Započinje Prvi svjetski rat

Povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika nadvojvodu Franju Ferdinanda u Sarajevu koji je izvršio Gavrilo Princip.
Sarajevsko suđenje pripadnicima Mlade Bosne koji su izvršili atentat na Franza Ferdinanda (Gavrilo Princip sjedi u sredini)
Sarajevsko suđenje pripadnicima Mlade Bosne koji su izvršili atentat na Franza Ferdinanda (Gavrilo Princip sjedi u sredini)

PRIJEDLOZI BUDUĆIH TEMA: Uzroci i početak Prvog svjetskog rata u Europi

Premreženost savezništvima i neuspjesi diplomacije, prethodni sukobi i krize, kolonijalne i imperijalističke težnje vladarskih kuća (ponajprije Njemačke), militarizam, utrka u naoružanju i vojne doktrine, nacionalne i socijalne aspiracije i nezadovoljstva, ravnoteža moći narušena praktičkim nestankom Osmanskog Carstva iz Europe i niz neriješenih teritorijalnih pitanja, kao i ekonomski uvjeti dovode u srpnju i kolovozu 1914. do početka Velikog rata u Europi.

Povod ratu između Austro-Ugarske i Srbije, kojima će se ubrzo pridružiti saveznice, pružilo je ubojstvo austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu mjesec dana ranije.

Innsbruck u Prvom svjetskom ratu neće pretrpjeti veću materijalnu štetu niti svjedočiti većim vojnim operacijama, iako će biti bombardiran i kratkotrajno okupiran. Insbruška klinika imat će, međutim, 1915. na Istočnom frontu svoju kiruršku grupu predvođenu Julijem Budisavljevićem