Televizijskom premijerom filma “Dnevnik Diane Budisavljević” obilježava se sjećanje na proboj zatočenika iz Jasenovca

2020-04-19 DIANA face PAGE COVER

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević svoju će televizijsku premijeru imati 22. travnja 2020. u 20:05 sati na prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT), na dan kada se obilježava sjećanje na proboj posljednje grupe zatočenika logora Jasenovac, ujedno i dan sjećanja na sve žrtve i preživjele zatočenike tog ustaškog logora. Iste večeri, od 21 sat, film će biti prikazan i na prvom programu Radio Televizije Srbije (RTS)

“Dnevnik Diane Budisavljević” igrano je dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja Drugog svjetskog rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Zahvaljujući Dianinom dnevniku, koji je nakon njezine smrti pronašla unuka, rasvijetljena je herojska uloga žene uvjerene da njezin život nije vredniji od života nedužno progonjenih. 

Alma Prica u ulozi Diane

Dianu Budisavljević glumi iznimna Alma Prica koja je za ulogu nagrađena Zlatnim Orionom na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima te nagradom Jutarnjeg lista Zlatni studio. Njenog supruga, liječnika Julija Budisavljevića glumi slovenski glumac Igor Samobor, a uloge u ovom filmu ostvarili su neki od ponajboljih glumaca regije poput Mirjane Karanović, Livija Badurine, Arete Ćurković, Ermina Brava, Krešimira Mikića, Urše Raukar i Vilima Matule.

“Dnevnik Diane Budisavljević” premijerno je prikazan lani na Pulskom filmskom festivalu gdje je nakon osmominutnog pljeska publike osvojio čak šest nagrada, među kojima i najvažniju – Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. Filmu je dosad dodijeljeno ukupno 15 nagrada, a ističu se nagrada za najbolje debitantsko ostvarenje na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu te nagrada za najbolji dugometražni igrani film na Festivalu židovskog filma u Jeruzalemu. Posebno su značajne i dvije nagrade publike – ona iz Pule te nagrada koju su beogradski gledatelji filmu dodijelili na festivalu Slobodna zona jer obje svjedoče o srdačnim reakcijama gledatelja.

Igor Samobor i Alma Prica

“Dnevnik Diane Budisavljević” igrao je u kinima širom Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine gdje ga je pogledalo više od 65 tisuća ljudi, a značajan interes iskazala je i srednjoškolska publika u Hrvatskoj, no zbog epidemije izazvane koronavirusom, film će u školske klupe čim se situacija normalizira.

Ekipa filma trenutačno radi na novom projektu “Od filma do muzeja”, virtualnom muzeju koji će tematizirati veliku priču o Diani Budisavljević i njenoj humanitarnoj akciji, a donijet će dosad neobjavljene materijale prikupljane i stvarane tijekom višegodišnjeg povijesnog istraživanja i rada na filmu. Dovršetak projekta planiran je za jesen.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” nastao je u produkciji Hulahopa iz Zagreba te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Film se na HTV-u prikazuje uz titlove za osobe oštećena sluha. Titlovi su dostupni na stranici Teleteksta 888

 

Službena stranica filma Dnevnik Diane Budisavljević

Facebook stranica filma Dnevnik Diane Budisavljević

Instagram filma Dnevnik Diane Budisavljević

Press kit 

 

 

KONTAKT

Hulahop d.o.o. za filmsku produkciju i usluge u kulturi
Nova Ves 18
HR 10 000 Zagreb

Produkcija i distribucija
info@hulahop.hr
tel +385 (0)1 390 70 74
fax +385 (0)1 466 64 43

Mediji
press@hulahop.hr
mob: +385 99 8124 407