1933.

Njemački nacisti dolaze na vlast

Adolf Hitler postaje kancelarom Weimarske Republike nakon što je njegova stranka na dvama izborima za Reichstag postala najjačom političkom snagom
Najbolji film Waterloo Historical Film Festival
Najbolji film Waterloo Historical Film Festival

Vođu Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke (NSDAP) Adolfa Hitlera predsjednik Paul von Hindenburg proglasio je kancelarom. Nacizam je ovime iz varijante fašističke ideologije temeljene na distinktivnom rasizmu, antisemitizmu, eugenici i socijalnom darvinizmu (ideje nadčovjeka i arijevske rase, rasne ekskluzivnosti i čistoće) prerastao u državnu političku doktrinu.

Stranka nije imala parlamentarnu većinu, ali u uvjetima političke, gospodarske i socijalne krize te nemogućnosti formiranja koalicijske vlade, ostarjeli Paul von Hindenburg popušta pritiscima konzervativnih političara koji vjeruju kako mogu kontrolirati Hitlera. Veliki marševi nacističkih paravojnih organizacija SA i SS, koje su se već dulje vrijeme na njemačkim ulicama masovno obračunavale s političkim protivnicima, odmah su ukazali na sudbonosnost ove odluke.

Iste je godine Hitlerov kabinet dobio moć donošenja zakona bez suglasnosti parlamenta, paležom Reichstaga nacisti su stvorili povod za obračun s političkim protivnicima, zabranjene su druge stranke i sindikati, osnovani prvi logori. Godine 1934. Hitler se u Noći dugih noževa obračunao s unutarpartijskim rivalima okupljenima oko SA i Ernsta Röhma, 1935. doneseni su antisemitski i rasistički Nirnberški zakoni, 1938. organiziran pogrom Židova poznat kao Kristalna noć.

Nacistički kult nasilja proizašao je iz paravojne i veteranske baze s pivničkih početka 1920-ih, dok je ideologija (zacrtana u Hitlerovoj “Mojoj borbi” i ranijem Programu 25 točaka) u cjelini svoj uspjeh imala zahvaliti poratnoj nezaposlenosti, klasnim sukobima, strahu od komunizma, svjetskoj gospodarskoj krizi, teoriji “noža u leđima” (tobožnjoj izdaji neporažene njemačke vojske u Prvom svjetskom ratu od strane Židova, komunista, masona…), povrijeđenosti Versajskim ugovorom i velikim reparacijama, germanskom nacionalizmu, krahu liberalne i demokratske politike itd.

Jednom kada je došla na vlast, Nacistička stranka svoj je utjecaj održavala iznimnim propagandnim naporima i sistemom terora (policijski aparat i logori), ali i teritorijalnim koncesijama proizašlima iz zapadne politike popuštanja (Rajnska oblast, pripajanje Austrije, Sudeta i cijele Čehoslovačke), gospodarskim rezultatima, rastom industrije i naoružanja, velikim infrastrukturnim projektima (mreža autocesta), socijalnim mjerama i masovnim manifestacijama. Prilagodba ideologije svim porama života dovela je pritom do iznimnih razmjera mobilizacije stanovništva. Teritorijalna ekspanzija u potrazi za inkorporacijom svih Nijemaca u jednoj državi i novim njemačkim životnim prostorom (Lebensraum, Velika Njemačka), pri čemu je osnovni smjer širenja trebao biti prema Istoku (Drang nach Osten), dovest će u konačnici do Drugog svjetskog rata.