Dnevniku Diane Budisavljević nagrada u Jeruzalemu

Igor Samobor, Alma Prica, Mirjana Karanović

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala održanog krajem 2019. godine u organizaciji Kinoteke Jeruzalema. “Nagradili smo film koji se bavi nepoznatim poglavljem Drugog svjetskog rata – progonom Srba pravoslavaca iz Nezavisne države Hrvatske, saveznice Nacista. Temeljen na Dnevniku Diane Budisavljević, žene koja je bilježila tijek akcije spašavanja tisuća djece, film strogo i pažljivo kombinira finoću fikcije, arhivske materijale i svjedočanstva”, obrazložio je žiri u kojem su bili redateljice i producentice Esther Hoffenberg i Nurit Kedar te politički karikaturist i ilustrator Michel Kichka. 

Dvanaesta nagrada 

Nagrada ovog festivala 12. je po redu dodijeljena “Dnevniku Diane Budisavljević”, filmu koji je obilježio 2019. godinu hrvatske kinematografije: nakon šest osvojenih nagrada na Pulskom filmskom festivalu, među kojima i Velikom zlatnom Arenom za najbolji film, nagrađen je, među ostalim, u njemačkom Cottbusu kao najbolje debitantsko ostvarenje, u Beogradu na festivalu Slobodna zona te na Zagreb Film Festivalu nagradom žirija mladih što je bio poticaj da se nakon redovnog kinoprikazivanja film u 2020. počinje prikazivati djeci srednjoškolskog uzrasta. 

Projekcije za srednjoškolce

Interes su već iskazale brojne škole pa će tako, krajem siječnja, film u povodu Dana sjećanja na Holokaust biti prikazan u Daruvaru, Rijeci i Puli te u sklopu stručnog skupa “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti” koji će se održati u Slavonskom Brodu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Film će uskoro biti prikazan i na Göteborg Film Festivalu u programu Novi glasovi (New Voices).

Gledanost u kinima regije

“Dnevnik Diane Budisavljević” igrao je u hrvatskim kinima 11 tjedana, a od pulske premijere pogledala ga je više od 31 tisuća gledatelja. Redovno je prikazivan u kinima Bosne i Hercegovine s više od dvije tisuće gledatelja te Srbije gdje se još prikazuje, a dosad ga je pogledalo više od 22 tisuće gledatelja čime je zauzeo mjesto najgledanijeg hrvatskog filma u toj zemlji.

Na vrhu godišnjih lista najboljih filmova

U ocjenama prošle filmske godine domaći kritičari i publicisti uvrstili su “Dnevnik Diane Budisavljević” na vrh svojih izbornih lista. Filmska kritičarka tportala Zrinka Pavlić piše da je to “definitivno najbolji domaći film godine, a vjerojatno i jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih filmova uopće”. Nenad Polimac u Jutarnjem listu piše o “impresivnom spoju igranog i dokumentarnog”, Marko Njegić pak u Slobodnoj Dalmaciji piše da je “Dnevnik Diane Budisavljević” “jedan tih, dostojanstven i nadasve bitan film za da(v)našnju hrvatsku kinematografiju, ali i društvo”.

 

Više o filmu:

Službena stranica filma “Dnevnik Diane Budisavljević”

http://www.dnevnikdianebudisavljevic.com

Facebook stranica filma “Dnevnik Diane Budisavljević”

https://web.facebook.com/DnevnikDianeB/

Press Kit filma “Dnevnik Diane Budisavljević”

https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1Ev6XOSZ8udznYCfkl11_ZzH-RVG-IJsA

 

KONTAKT

Hulahop d.o.o. za filmsku produkciju i usluge u kulturi
Nova Ves 18
HR 10 000 Zagreb

Produkcija i distribucija
info@hulahop.hr
tel +385 (0)1 390 70 74
fax +385 (0)1 466 64 43

Mediji
press@hulahop.hr
mob: +385 99 8124 407