Dnevnik Diane Budisavljević osvojio 11. nagradu i to od učenika srednjih škola

Dnevnik Diane Budisavljević na ZFF-u (foto: Julien Duval)

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević osvojio je na Zagreb Film Festivalu “Nagradu za najbolji film za mlade u programu PLUS” koju dodjeljuje peteročlani žiri učenica srednjih škola, a ta je nagrada dobrodošao poticaj skorom prikazivanju apsolutnog pobjednika Pulskog filmskog festivala pred školskom publikom širom Hrvatske. 

Učenice zagrebačkih srednjih škola okupljene u žiriju programa PLUS Lina Jelena Galijatović, Tina Grgić, Lea Magzan, Klara Mišković i Maja Vuković svoju odluku obrazložile su riječima:

“Odabrale smo ovaj film zato što je ostavio najbolji dojam na nas zbog jedinstvenosti priče, vizualnog prikaza i glumačke postave. Ovaj bismo film preporučile svim generacijama zbog snažne poruke koja potiče na razmišljanje. Redateljica svojim upečatljivim potpisom inspirira i oduševljava gledatelje”, stoji u obrazloženju.

 


Film “Dnevnik Diane Budisavljević” prikazan je na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu u natjecateljskom programu PLUS koji kuriraju srednjoškolci za svoje vršnjake, a u dvorani Kina Tuškanac pogledali su ga učenici nekoliko srednjih škola. Osim ove školske projekcije, film su dosad organizirano u kinu gledali učenici iz Zagreba, Koprivnice, Slavonskog Broda, Karlovca, Dubrovnika, Ivanca i Vinkovaca, a plan je da bude dostupan svim učenicima u Hrvatskoj s obzirom da za tim postoji velik interes.

“Dnevnik Diane Budisavljević” nedavno je nagrađen na filmskom festivalu u njemačkom Cottbusu kao najbolje debitantsko ostvarenje, a prošlog tjedna i na beogradskom festivalu Slobodna zona “Nagradom publike za najbolji film” te nagradom “Human Rights”. Priznanje Zagreb Film Festivala dolazi kao 11. u nizu uz još šest nagrada na Pulskom filmskom festivalu te “Zlatnog Oriona” koji je na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima dodijeljen Almi Prici za najbolju žensku ulogu u filmu.

Uz službene nagrade dodijeljene ekipi i filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”, značajna su i priznanja publike koja ovaj film dočekuje ovacijama, a samo u Hrvatskoj dosad ga je pogledalo više od 30.000 ljudi.

 


Nakon osmominutnog pljeska ljetos na premijernoj izvedbi u pulskoj Areni, rasprodane 
zagrebačke premijere u KD Vatroslava Lisinskog te tri uzastopne premijerne projekcije u beogradskoj Kombank dvorani, interes ne jenjava.

Već sedmi tjedan “Dnevnik Diane Budisavljević” igra u hrvatskim kinima, a tijekom studenog može se pogledati u CineStar kinu Branimir centra i Kinu Tuškanac u Zagrebu te u kinima Kino mreže širom Hrvatske. Od 14. studenoga film se prikazuje i u više od 35 kina širom Srbije u redovnoj distribuciji. 

“Dnevnik Diane Budisavljević” igrano je dokumentarni film o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Glavnu ulogu Diane Budisavljević tumači Alma Prica, njenog supruga Julija Budisavljevića igra Igor Samobor, njegovu sestru Miru Kušević igra Mirjana Karanović, a prvu filmsku ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca ostvario je Livio Badurina. U ostalim ulogama su Areta Ćurković, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Vilim Matula, Urša Raukar, Biserka Ipša i dr. Film je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba koji je ujedno i distributer filma te u suradnji sa slovenskim i srpskim producentima December i This and That Productions. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

Sve informacije o filmu redovito se ažuriraju na Facebook stranici filma i službenoj web stranici filma.

RASPORED PRIKAZIVANJA U KINIMA

 

KONTAKT

Hulahop d.o.o. za filmsku produkciju i usluge u kulturi
Nova Ves 18
HR 10 000 Zagreb

Produkcija i distribucija
info@hulahop.hr
tel +385 (0)1 390 70 74
fax +385 (0)1 466 64 43

Mediji
press@hulahop.hr
mob: +385 99 8124 407